niedziela, 10 marca 2019

Wyposażenie

Do pozyskiwania miodu potrzebne są m.in. naczynia i widelce do odsklepiania, miodarka i cedzidło. W sklepach nabyć można niezbędny sprzęt odpowiednio dopasowany do wielkości pasieki.
W stole do odsklepiania umieszczone są plastry zaraz po odsklepieniu. Miód, który przy okazji odsklepiania wypływa z plastrów, jest w tym naczyniu gromadzony, a wraz z nim także wosk z odsklepin. Do samego odsklepiania używa się najczęściej specjalnych widelców. W sprzedaży można znaleźć różnego rodzaju widelce i warto wybrać spośród nich takie, które najlepiej odpowiadają naszym wymaganiom. Do odcedzania można na początku wykorzystywać okrągłe sita podwójne, których dodatkową zaletą jest możliwość umieszczenia ich na wiadrze z miodem.
Wielkość i rodzaj miodarki należy dobrać odpowiednio do posiadanej wielkości pasieki i uzyskiwanej ilości miodu. Mieszcząca trzy, cztery plastry miodarka hordialna z napędem ręcznym to zupełnie dobry wybór na początek. A gdy pasieka się rozrasta, rozbudowuje się też odpowiednio park maszynowy. Większość miodarek można wyposażyć w napęd elektryczny. Urządzenia ze stali nierdzewnej, jeśli się o nie dba, nie tracą specjalnie na wartości i gdy zajdzie taka potrzeba, będzie można odsprzedać je w dobrej cenie.
Jeśli chodzi o rodzaje miodarek, wyróżniamy miodarki hordialne i radialne. W urządzeniach hordialnych odwirowywana jest zawsze tylko jedna, leżąca na zewnątrz strona plastra. Dlatego jest konieczne ręczne obracanie plastra w czasie wirowania. W miodarkach kasetowych problem ten rozwiązuje automatyczna zmiana kierunku wirowania. W miodarkach radialnych plastry są natomiast układane w gwiazdę, co pozwala równocześnie opróżniać obie strony plastrów. Aby jednak uzyskać zadowalające efekty, potrzebne są duże średnice urządzeń, ponieważ dopiero wtedy różnice pomiędzy siłami odśrodkowymi na wewnętrznej i zewnętrznej stronie plastra nie są tak duże, co umożliwia wypadanie miodu z komórek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz