środa, 20 marca 2019

Wirowanie

Gdy wszystko jest już przygotowane, narzędzia wyczyszczone, a miodarka, stół lub naczynie do odsklepiania, sito, wiadro i plastry z miodem są pod ręką - można rozpocząć pracę. Kolejno odsklepia się plastry, umieszcza je w miodarce i wprawia ją w ruch. Miód jest odwirowywany z plastrów i spływa po wewnętrznych ścianach kosza. W przypadku miodarek hordialnych należy szybko przerwać wirowanie, ponieważ masa miodu naciska na wewnętrzną do siatki kosza. Plastry przekłada się, aby równo odwirować obie strony. Pierwszy miód wypływa z miodarki i, przepływając przez sito, napełnia wiadro. Najczęściej od razu próbuje się nowego miodu. Jego jakość od razu można rozpoznać po tym, w jaki sposób spływa - miód o dużej zawartości wody płynie szybciej, miód lepki - układa się warstwami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz