czwartek, 7 marca 2019

Surowce, z których robi się miód i jego przygotowanie

Głównymi surowcami miodowymi są nektar i spadź. Sporadycznie pszczoły zbierają także słodkie soki zbyt dojrzałych owoców lub inne soki zawierające cukry. W miodach pszczelich znajdują się od 15% do 60% cukrów. Nektar jest sokiem owocowym, który zwierzęta odwiedzające kwiaty zbierają z nektarników, zarówno przykwiatowych, jak i pozakwiatowych. Dzięki nim rośliny wabią swoich zapylaczy. Spadź, inaczej rosa miodowa, produkowana jest przez owady wysysające soki roślinne, których układ pokarmowy odfiltrowuje łańcuchy białkowe i produkuje słodką spadź.
Nektar i spadź zbierane są przez pszczoły za pomocą trąbki - rurki złożonej z połączonego języczka i szczęk, dzięki której robotnica wysysa surowiec, do swojego wola. Wole, inaczej żołądek miodowy, to zbiornik transportowy o pojemności 60 mm sześciennych. Już w chwili wsysania surowca ma miejsce pierwszy etap przygotowania miodu, który stanowi dodatek enzymów. Zebrany pozytek robotnice przynoszą pszczołom pracującym w ulu.
Kolejny etap produkcji miodu przyjmują starsze pszczoły piastunki. Wzbogacają one zebrany surowiec o enzymy, głównie inwertazę, diastazę i glukooksydazę. Dodatkowo, w toku klimatyzacji surowiec jest osuszany z wody - w ulu trwa przecież ciągła wentylacja, w ramach której wilgotne powietrze wymieniane jest na suce. Nektar w formie kropel składany jest na ścianach komórek plastrów - głównie w części gniazdowej. Szybkie zagęszczanie nektaru pszczoły osiągają poprzez składanie nieco zagęszczonych kropelek nektaru na ścianach komórek plastrów z czerwiem, gdzie jest ciepło i sucho. Także częste przenoszenie kropli nektaru skutkuje dalszym osuszaniem nektaru. Dopiero jakiś czas po zakończeniu przygotowań miodu, tzn. kiedy osiągnie on zawartość wody niższą niż 18%, ma miejsce jego magazynowanie. W każdej komórce plastra znajduje się mały, oddzielny zasobnik na miód, który pszczoły dokładnie przygotowują do wypełnienia miodem, a następnie zasklepiają.
Wypełnione dojrzałym miodem komórki plastra są zasklepiane. Woskowe wieczka są dodatkowo pokrywane warstwą kwasów tłuszczowych, chroniących miód przed mikroorganizmami. Tak zakonserwowane zapasy miodu mogą przetrwać nawet długie lata.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz