środa, 3 kwietnia 2019

Przetwarzanie miodu - Dekrystalizacja miodu

Do dekrystalizacji miodu wykorzystuje się, oprócz kąpieli wodnej, rozgrzewanie za pomocą różnego rodzaju dekrystalizatorów. Przy ostrożnym rozgrzaniu miodu do temperatury 40 stopni C jakość nie ulegnie zauważalnemu pogorszeniu. W trakcie dekrystalizacji należy sukcesywnie przemieszczać kryształki ku ściankom podgrzewanego naczynia, aby proces przebiegł szybciej i bezpieczniej dla jakości produktu. Jeśli chcę się zdekrystalizować miód wysokiej jakości, należy uważać zarówno na temperaturę, jak i czas procesu dekrystalizacji.
Jeżeli docelowo miód ma być w postaci płynnej, należy podgrzewać  go krócej i w temperaturze 55 stopni C. Do tego celu dobrze nadają się dekrystalizatory w postaci grzałki wtapiające się w miód pod wpywem własnego ciężaru, w których kontakt ze spiralą grzewczą jest krótkotrwały, dzięki czemu miód szybciej się schładza. O ile jednak nie jest to konieczne, należy unikać  takiego rozwiązania. Upłynnienie miodu w kuchence mikrofalowej jest dla jego jakości bardzo niekorzystne i nie zaleca się przeprowadzania dekrystalizacji w ten sposób.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz