wtorek, 9 kwietnia 2019

Magazynowanie miodu i jego jakość - Sfermentowany miód

Jeżeli odwirujemy zbyt wodnisty miód, jeśli miód wchłonie wodę z wilgotnego powietrza lub też jest składowany w zbyt wysokiej temperaturze, może dojść  do jego fermentacji. Gdy temperatura osiąga odpowiednia wysoką wartość lub gdy część molekuł wody nie jest związana z cząsteczkami cukru, uaktywniają się drożdże wywołujące fermentacje. Sama fermentacja rozpoczyna się dopiero po skrystalizowaniu miodu. Drożdże przekształcają go w alkohol lub ocet, bezpowrotnie zmieniając oryginalną substancję. Sfermentowany miód nie może być dopuszczony do konsumpcji. Można go wykorzystać do podkarmiania pszczół, pod warunkiem uprzedniego podgrzania do 80 stopni C. Należy przy tym usunąć powstałą warstwę piany. Przy podkarmianiu należy zwrócić uwagę, aby podany pszczołom pokarm nie został ponownie wykorzystany do produkcji miodu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz