środa, 10 kwietnia 2019

Magazynowanie miodu i jego jakość - Powstawanie wykwitów na ściankach naczynia z miodem

W każdym krystalizującym miodzie może dość do powstania wykwitów na ścianach naczynia z miodem. Przyczyną tego zjawiska jest podatność cukru gronowego na wytrącenie kryształków. Z kolei fruktoza ma tendencja do wiązania cząstek wody i pozostawania w postaci płynnej. W procesie wytrącania kryształków glukozy w miodzie powstają liczne pęcherzyki. Do powstałych w ten sposób przestrzeni natychmiast wnika powietrze, co widoczne jest w postaci jasnych wzorów w miodzie.Najczęściej pojawiają się one w jego górnej warstwie i przy ściankach naczynia. Czasem można napotkać takie wzory również w objętości substancji.
Wpływ na tworzenie zarodków i łańcuchów krystalizacji, a więc i szybkość procesów, ma także temperatura składowania, zawartość pyłku i pęcherzyków powietrza, a także skład miodu.
Powstanie wykwitów jest pozytywnym wyznacznikiem jakości miodu naturalnego. Jednak w dobrym miodzie niekoniecznie muszą być takie wzory - ich powstaniu zapobiega np. kremowanie miodu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz