wtorek, 5 lutego 2019

Pożytki leśne - Powstanie spadzi

Owady należące do rzędu pluskwiaków równoskrzydłych wysysających soki potrzebują do swego rozwoju i rozmnażania także witamin, minerałów i białka. W okresie okrywania się liśćmi drzewa mają takimi zwierzętom do zaoferowania wszystkie niezbędne substancje pokarmowe - znajdują się one w ich sokach. Ponieważ jednak ilość łańcuchów białkowych w płynie znajdującym się w rurkach sitowych jest stosunkowo niewielka, owady wysysające soki muszą spożywać bardzo duże ilości tych płynów, aby pokryć swoje zapotrzebowanie na białko. W odpowiednio wyspecjalizowanym narządzie trawiennym zwierząt odfiltrowują białka z soku. Wessany sok przepływa przez komorę filtrującą, gdzie wchłaniane są łańcuchy białkowe, stanowiące około 10% masy - pozostałe 90% objętości soku jest wydalane w postaci zawierającej cukier spadzi na liście lub szpilki drzew i krzewów liśćmi, tym mniejsza zawartość azotu w soku. Zmusza to zwierzęta do wysysania jeszcze większych ilości soków, aby pokryć zapotrzebowanie na białko. W tym okresie można często zaobserwować masowe występowanie spadzi. Występujące w późniejszym okresie obniżanie zawartości azotu w soku dość mocno odbija się na warunkach żywieniowych mszyc i często prowadzi do drastycznego spadku ich populacji, z czym związane jest, oczywiście, załamanie się produkcji spadzi i zaprzestanie jej zbiory przez pszczoły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz