piątek, 3 grudnia 2021

Chleb pszczeli — pierzga

Z  pyłku z dodatkiem miodu pszczoły produkują pierzgę, która jest rezultatem złożonego procesu fermentacyjnego. Pierzga to niezastąpiony białkowo-witaminowy pokarm dla pszczół. W jej skład wchodzą bowiem nie tylko białka, węglowodany, tłuszcze, ale także prawie wszystkie makroi mikroelementy oraz wiele innych cennych komponentów biologicznych. Zresztą łatwo się o tym przekonać, badając skład pyłku kwiatowego. Ciekawe doświadczenie z pierzgą przeprowadził jeden z radzieckich uczonych, Krasnopięjew. Otóż zabrał on ramki z pierzgą dziecięciu rojom pszczelim i wstawił je do innych dziesięciu uli. Było to jesienią. W drugiej połowie kwietnia zbadał ule. Tam, gdzie były dodatkowe ramki z pierzgą, tam średnio znajdowało się 18 480 larw, a zbiór miodu wynosił 68,6 kg. Tam, gdzie ramki z pierzgą zostały zabrane, naliczono 245 larw, a zbiór miodu wyniósł średnio 26,8 kg. Cóż? Gdyby pszczołom pierzga nie była potrzebna, to by jej nie zbierały i nie produkowały


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz