wtorek, 14 grudnia 2021

Bogactwo w pyłkach

 Pyłek stał się rewelacją, ze względu na niezwykle różnorodny i bogaty skład chemiczny. Zasobny jest „we wszystko”, czyli w białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne, witaminy... Przy tym znajdują się w nim też enzymy oraz cały kompleks substancji o różnych właściwościach; wykryto m. in. antybiotyk wysokiej aktywności. W skład białka pyłku wchodzą peptony, globuliny oraz różne aminokwasy, jak lizyna, histydyna, arginina, alanina, tyrozyna, walina, metionina, fenyloalanina, leucyna, izoleucyna, kwas asparaginowy, seryna, kwas glutaminowy, treoniny i in. Czyli, skład białkowy jest bardzo urozmaicony. Ale wszystko zależy od rośliny, z jakiej pyłek pochodzi. N a przykład, z kilku badanych roślin (koniczyny, gryki, jasnoty, bławatka, babki, tojadu, mniszka) najwięcej lizyny ma bławatek, a najmniej babka; kwasu asparaginowego i seryny najwięcej ma jasnota biała, a najmniej mniszek. Waliny najwięcej jest w pyłku jasnoty białej, a najmniej w pyłku mniszka. Podobnie jest z witaminami. Bogaty w witaminy jest pyłek koniczyny. Ponadto ma też sporo witamin z grupy B, np.: B,, B2, B3, kwas pantotenowy, witaminę H, kwas foliowy, PP, kwas nikotynowy itd. Pyłek kasztanowca też jest zasobny w witaminę C, a pyłek gorczycy czarnej. Są pyłki zasobne w witaminę B6 i BI2, witaminę P, E, A, D, K i inne. Cóż za rozpiętości! Zresztą jest tych makro- i mikroelementów w pyłkach dużo więcej. Chyba cała tablica Mendelejewa plus uzupełnienia. Jeśli to kogoś interesuje, oto enzymy, jakie znaleziono w pyłkach: inwertaza, diastaza, katalazy, enzymy protelityczne, reduktaza, pektynaza, pepsyna, trypsyna, erypsyna, lipaza, cytaza i wiele innych. Z węglowodanów występują głównie: glukoza, fruktoza i in. Z tłuszczy - substancje do nich zbliżone, a ponadto jeszcze substancje wzrostowe. Po dokładnym zbadaniu wartości pyłków kwiatowych badacze doszli do wniosku, że w „zasadzie nie może z nim konkurować żaden produkt pochodzenia roślinnego”.  Podkreśla się też obecność bioflawonoidów, także rutyny, która wzmacnia ścianki kapilarów, zapobiega wylewom krwi do mózgu, atakom serca, żylakom itp. Pyłek jest także źródłem fitoncydów, czyli substancji o działaniu bakterio- grzybo- i pierwotniakobójczym, olejków eterycznych, hormonów, antybiotyków, enzymów, stymulatorów wzrostu i innych.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz