środa, 22 grudnia 2021

Pyłki chorobotwórcze

 Może się zdarzyć naturalnie, że ktoś jest uczulony na pyłek, np. katar sienny to przecież wynik uczulenia na pyłek kwiatowy. Pszczoły zbierają również pyłek z roślin trujących, np. tojadu, bielunia, ciemiężycy, ziemowitu, bagna, kaczeńców ostrych, tytoniu, naparstnicy, różaneczników itd. Ale robią to niechętnie i tylko wtedy, gdy innych roślin nie mogą znaleźć. Zbierany z „głodu” pyłek kwiatów trujących powoduje choroby pszczół. Do toksycznych pyłków zalicza się też pyłek kasztanów (białego i różowego), cebuli, ostróżki polnej, jaskra pstrego, bagna, tytoniu, niektórych gatunków mleczy i wawrzynków, np. wilcze łyko. Częściej się zdarza, że pszczoły zatruwają się pyłkiem zepsutym. A może się on zepsuć przy nagłych zmianach temperatury, np. podczas przymrozków wiosennych. Stąd pszczelarze nazwali to zatrucie „chorobą majową” . Ale czy powodem jest zepsucie się białek w pyłku, czy też niska temperatura wyzwala w nim toksyczne substancje tego nie wiadomo. 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz