wtorek, 28 grudnia 2021

Witamina A w pyłkach

 Ciekawe doświadczenie prowadziła u nas dr Lubliner-Mianowska z Katedry Botaniki Politechniki Gdańskiej. Badała pyłki 67 roślin i ich przydatność dla pszczół. Między innymi jej uwagę zwróciły karoteny (prowitamina A). Zauważyła bowiem, że pyłki o jasnym kolorze karotenów nie zawierają. Nie znalazła ich więc w szarym pyłku kaliny-hordowiny, jasnozielonkawożółtym - bzu czarnego, białawym - dzikiego ślazu i naparstnicy purpurowej. Ponadto zauważyła, że pyłki zasobne w prowitaminę A można znaleźć głównie u roślin owadopylnych. Owszem, niektóre wiatropylne, jak: kukurydza, konopie, lebioda, orzech włoski, też mają karoteny, ale w minimalnych ilościach. Wśród roślin owadopylnych najwięcej karotenu znajdowano u przedstawicieli rzędu liliowatych, a więc tulipanów, lilii, hiacyntów, konwalii, a także... czosnku. Lilia królewska i żółta akacja dostarczają najwięcej karotenów w pyłku. 20 razy więcej niż np. marchew, której korzeń jest bogatym źródłem witaminy A. Sporo karotenów dostarcza też pyłek róż, dzwonków, a także drzew i krzewów owocowych. 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz