czwartek, 9 grudnia 2021

Czym jest pyłek?

 Pyłki są to męskie komórki rozrodcze, produkowane przez roślinę, jej kwiaty, a raczej pręciki, w nieprawdopodobnie wielkich ilościach. Pyłki są jednokomórkowe. Powstają w woreczkach pyłkowych, stanowiących najważniejszą część pręcików. Dla nas pyłek jest po prostu piączystym proszkiem, bardzo delikatnym. Gdy mu się przyjrzeć bliżej, można zauważyć, że każda roślina ma pyłek o innej barwie, w innym odcieniu. Na przykład, pyłek dębu jest szarozielony, ale to samo można powiedzieć i o pyłku agrestu, gruszy czy laku, choć każdy z nich różni się odcieniem. Cytrynowożółte są pyłki gryki, buku i bzu czarnego, ale również różnią się wyraźnie odcieniami. Oliwkową szarość mają pyłki dzwonka, gęsiówki alpejskiej, jarzębiny, lebiody, porzeczki czy akacji,.. A jednak każdy z tych pyłków jest odmienny. Jest nawet pyłek czarny. Produkują go maki. Najczęściej spotykane są pyłki żółte i jasnobrązowe. W ogóle w pyłkach zdumiewa różnorodność i to pod bardzo wieloma względami. Nie tylko barwę mają odmienną, także i wielkość komórek pyłkowych jest rozmaita. Co prawda dla naszego oka są wszystkie maleńkie, ale pod mikroskopem aż trudno uwierzyć, jak bardzo mogą się różnić wielkością i kształtami. Pyłek dyni np. jest kolczastą, wielką kulą. Przy niej pyłek niezapominajki wydaje się tym, czym pchła przy słoniu. kształty pyłków też są najrozmaitsze. Niektóre przypominają bułeczki, inne trójkąty, orzeszki, dzwonki itd. Zadziwiającą różnorodność pyłków pod względem kształtów, barw, wielkości i ciężaru badała u nas dr Turowska. Przeprowadziła ona analizę morfologiczną pyłków 220 gatunków roślin lekarskich, należących do 56 rodzin. Waga pojedynczych pyłków waha się od kilkunastu do stu kilkudziesięciu mikrogramów. Patrząc na pyłek pod mikroskopem, można po jego wyglądzie i barwie określić, z jakiej jest rośliny. Toteż nie tylko botanicy, ale i archeolodzy posługują się badaniami pyłków dla ustalenia epoki, z której pochodzą wykopaliska. Na podstawie pyłków wydobywanych z torfowisk można było odtworzyć florę okresu polodowcowego. 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz