niedziela, 9 października 2022

Miododajne rośliny przyprawowe - Gorczyca biała

Nasiona gorczycy służą do wyrobu musztardy i jako przyprawa do marynat. Mają też znane właściwości lecznicze, są więc surowcem, na którym plantatorom bardzo zależy. W związku z tym zapylanie kwiatów
gorczycy jest wyjątkowo istotne. Gorczyca jest rośliną jednoroczną, która szybko rośnie, dzięki czemu nieraz służy jako poplon, albo też... jako podpórka dla grochu na ziarno. Podtrzymując groch, sama dostarcza również kilkaset kilogramów nasion. Przy tym jest wybitnie miododajna, ale zależy to od pory kwitnienia, a raczej od tego, kiedy została wysiana. Jeśli siejemy gorczycę ozimą, to otrzymujemy najwięcej miodu, bo przeciętnie 152 kg z 1 ha. Jeśli się wysiewa gorczycę w maju, to pszczoły dostarczą z niej ok. 50 kg z 1 ha, a jeśli jako poplon w lipcu to już pszczoły wyprodukują zaledwie 35,6 kg miodu z 1 ha. Niestety u nas rzadko sieje się tę roślinę przed zimą, bo dość łatwo wymarza. Najwięcej gorczycy uprawia się w Poznańskiem i na Dolnym Śląsku, a po trochu i w całym kraju. Na pola gorczycowe nieraz pszczelarze wywożą swoje ule. Należy ona do nielicznych roślin, które dają nektar wieczorami. Miód gorczyczny jest bardzo poszukiwany. Początkowo bladożółty, potem staje się kremowy, o pikantnym smaku i miłym aromacie. W zimie dość szybko ulega krystalizacji.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz