piątek, 21 października 2022

Miododajne rośliny przyprawowe - Anyż

Niegdyś przyprawa ta była u nas w powszechnym użyciu. Ale dziś trzeba dobrze szukać, aby gdzieś znaleźć ciasteczka anyżki czy wódkę - anyżówkę. Owszem, wiele krajów uprawia anyż na wielką skalę, nie tylko do produkcji rozmaitych likierów, ale i dlatego, że jest równocześnie rośliną miododajną. Jeden kwiatuszek w baldaszku anyżu wydziela 0,5 - 1 mg nektaru, choć trzeba przyznać, że nie wszystkie kwiatki nektar zawierają. Z 1 ha roślina tą potrafi dostarczać 50 - 100 kg miodu. Jak zwykle, chodzi też o owoce anyżku, a tych bez udziału pszczół może być bardzo niewiele. Obecnie największe pola anyżowe znajdują się w Hiszpanii i tam też rośnie odmiana o najdorodniejszych owocach. Średniej wielkości owoce dają odmiany bułgarskie, francuskie i belgijskie, a małe owoce pochodzą z odmian radzieckich.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz