wtorek, 31 października 2017

Rodzaje pokarmu - Ciasto cukrowe

- Ciasto miodowo - cukrowe stosowane przez wychowie matek składa się w 3/4 z cukru pudru i w 1/4 z miodu. Na kilogram ciasta przypada więc 750g cukru pudru i 250g płynnego miodu wielokwiatowego. Przygotowanie pokarmu rozpoczyna się od wylania miodu w wykonane w cukrze zagłębienie. Następnie miód pozostawia się na chwilę, aby cukier nim nasiąkł, a wtedy całość należy tak długo wyrabiać rękami, aż powstanie jednolita masa. Czasem aby uzyskać odpowiednią konsystencję, konieczne jest dodanie cukru pudru. Dobrze wyrobione ciasto powinno łatwo odchodzić od rąk. Jeśli znajdujący się w ulu miód ma zostać wykorzystany do karmienia, w zimie można przygotować większą ilość ciasta i przechowywać je w szczelnych, plastikowych pojemnikach. Dla ułatwienia pracy można, w niewielkim jednak stopniu, wspomóc się narzędziami kuchennymi lub piekarskimi - ciasto cukrowe bardzo szybko twardnieje i nie trzeba długo czekać, aby końcówki mieszające "utkwiły" w masie
- Przy wykorzystaniu cukru pudru zawierającego bakterie fermentacyjne przygotowanie ciasta cukrowego jest bardzo proste. Wystarczy wlać odpowiednią ilość wody do foliowego worka, w którym znajduje się cukier i pozwolić mu nasiąknąć. Wraz z wodą można także dodać pewną ilość miodu - 500g na 10 kg. Dodatkową zaletę tego wariantu stanowi zapach miodu, którym nasiąka ciasto
- Gotowe ciasta cukrowe - Apifonda, Ambrosia - składają się głównie z sacharozy. Zawierają tylko niewielkie ilości fruktozy i glukozy, zamiast których wykorzystany jest enzym inwertaza, dzięki któremu sacharoza rozkładana jest na fruktozę i glukozę
- Ciasta białkowe sporządzane są z cukru pudru, miodu i 10% substytutu pyłku - np. mączki sojowej lub drożdży. Dodawanie do cukru bogatych w białko składników nie przynosi wymiernych rezultatów. Dużo lepiej jest zadbać o naturalne zapasy pyłku i miodu
- Papka miodowo - cukrowa przygotowana jest w proporcjach 10:1 lub 5:1. Miesza się przy tym 1 kg płynnego miodu z drobnoziarnistym cukrem, a następnie przekłada do podkarmiaczek o pojemności 5 kg. Ponieważ rozrzedzenie ledwie tylko wilgotnych kryształków cukru jest dla pszczół zadaniem wymagającym wiele wysiłku, podawanie tej papki rzadko powoduje efekt pobudzania pszczół do rozwoju, jak przy podawaniu syropu. Zdarza się, że pszczoły wręcz wynoszą z ula nierozpuszczone kryształki. Stąd też taki sposób karmienia został już praktycznie zarzucony przez dzisiejszych pszczelarzy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz