czwartek, 26 października 2017

Rodaje pokarmu - Pokarm płynny

Roztwory cukru buraczanego to klasyczne pokarmy stosowane przy dokarmianiu pszczół. Do ich przygotowania wykorzystuje się cukier kryształ bądź rafinowany. Można spotkać cukier o grubej, zwykłej i drobnej granulacji, przy czym, oczywiście, najszybciej rozpuszczają się ziarenka drobne. Do przyrządzania roztworu dla pszczół wykorzystujemy trzy części cukru na dwie części wody. Najpierw nalewamy do pojemnika odpowiednią ilość wody, po czym wsypujemy do niego odpowiednią ilość cukru. Jeśli wsypujemy cukier do zimnej wody, należy intensywnie mieszać  składniki, aby doprowadzić do jego rozpuszczenia. W przypadku ciepłej wody i drobnoziarnistego cukru jego rozpuszczenie następuje praktycznie już w momencie sypania go. Roztwory przygotowane w proporcji 1:1 można wykorzystywać do podkarmiania letniego rodzin lub podkarmiania rojów. Takie mieszanki trzeba wykorzystywać natychmiast po przygotowaniu, w przeciwnym razie zaczną fermentować i stracą przydatność do skarmiania.

Im mniejsze stężenie cukru w roztworze, tym większa strata pożywienia ze względu na niezbędną ilość wody. Jako syrop najlepiej sprawdzają się oparte na sacharozie Apinvert i  Ambrodia. Składają się one z sacharozy, glukozy i fruktozy, przy czym udział fruktozy jest największy. W takim roztworze cukry nie krystalizują i nadają się doskonale do dokarmiania pszczół na zimę. Na rynku od kilku lat spotkać można również inne, tańsze syropy dla pszczół - niektóre przygotowane z inwertowanego syropu z kukurydzy lub z inwertowanej skrobi zbóż. Praktycznie wszystkie te fabrykanty zawierają jakiś niewielki proces fruktozy - udział cukru ze skrobi wynosi niemal 30%. Praca z gotowymi syropami jest bez wątpienia łatwiejsza, jednakże wiąże się z wyższymi kosztami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz