środa, 25 października 2017

Rodzaje pokarmów

Z reguły pszczoły same gromadzą pokarm i inne potrzebne im do życia środki. Tylko w szczególnych przypadkach, do których zalicza się zabieranie im miodu, wymagane jest dokarmianie rodzin. Przed rozpoczęciem dokarmiania należy oszacować pozostałe w rodzinie zapasy miodu. Przy obustronnie zasklepionym plastrze każdy dm2 plastra liczy się jako 250 g miodu. Dlatego plaster o powierzchni 200x400 mm, o powierzchni 8 dm2 będzie zawierał w przybliżeniu 2 kg modu.

Miód stanowi najbardziej naturalny pokarm dla pszczół. Należy jednak pamiętać, że nie wszystko jego rodzaje nadają się do dokarmiania zimujących rodzin. Skrystalizowane miody kwiatowe mogą być w okresie zimowym problematyczne ze względu na brak wody. Miody z drzew iglastych są w ogóle wykluczone, ponieważ duża ilość resztek trawiennych silnie obciąża jelito grube owadów i prowadzi do biegunki. Roztwory cukru lub sacharozy powodują powstanie mniejszej ilości resztek trawiennych, dlatego też są one bardziej odpowiednie do dokarmiania pszczół w zimie. Niezbędne do życia witaminy, sole mineralne i mikroelementy owady uzupełniają, żywiąc się pyłkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz