czwartek, 2 listopada 2017

Właściwy pokarm do właściwych celów

Płynny pokarm może być przez pszczoły szybko zebrany, przetworzony i zmagazynowany w plastrach.
Wyjadanie ciasta może natomiast wymagać - w zależności od konsystencji, składu i powierzchni - dużo więcej czasu. Długotrwałe przetwarzanie pożywienia sprawia, że pszczoły zaczynają odczuwać przesyt. Zbiór pożytku lub dokarmianie wywołuje w rodzinie poczucie dobrobytu i pobudza pszczoły do produkcji wosku, budowy plastrów i przyspiesza jej rozwój. W celu zmagazynowania dodanego pokarmu pszczoły muszą zbudować nowe plastry. Niestety, ponieważ każda akcja wywołuje reakcję, wiąże się to nieodmiennie ze zwiększonym czerwieniem, a o pociąga za sobą zwiększenia zapotrzebowania na pyłek i wymusza z kolei na pszczołach jego intensywniejszy zbiór.

Pszczoły można dokarmiać całymi blokami ciasta nie raz - kładąc je na ramkach na zwiniętą folię przykrywając, do pustego korpusu czy wreszcie - zostawiając je w części magazynowej ula. Po stronie spodniej ciasta całkowicie odcinamy folię zabezpieczającą. Blok można pszczołom podawać w pojemniku lub częściowo owiniętą porcję można po prostu umieścić w przestrzeni między plastrami. Częściowo zawinięte ciasto można także położyć na zamkniętej dennicy. Przy układaniu ciasta na ramkach trzeba uważać na foliową podkładkę, ponieważ rozgrzewające się ciasto może spłynąć pomiędzy plastrami, a trafiając pod siatkę dennicy - wabić nieproszonych gości.

Dokarmiane ciastem rodzinki weselne mogą się dobrze rozwijać w skrzynkach o jednym lub wielu plastrach, a nawet mogą dobrze się tam czuć przez pewien czas. W skrzynkach z drewna można wykładać tylko ciasto miodowo - cukrowe, zaś w skrzynkach styropianowych i z tworzyw sztucznych dopuszczalny jest każdy rodzaj ciasta. W ulikach weselnych ciasto od góry przykrywamy papierem, aby zapobiec przyklejaniu się pszczół i uniknąć wysuszenia ciasta.

Oczywiście, są pewne granice dokarmiania ciastami. Między połową a końcem sierpnia podawania ciasta należy przerwać lub wstrzymać. Od tego momentu nakład pracy związany z jego przetwarzaniem przewyższa potencjalnie korzyści rodziny.
Zalety ciasta cukrowego:
- jest łatwe do podania pszczołom i ma uniwersalny skład
- można nim karmić rodziny, odkłady i rodzinki weselne
- poprzez długi czas wyjadania zapewnia się pszczołom zajęcie w okresie braku pożywienia
- mimo tej aktywności owady pozostają znacznie spokojniejsze niż w przypadku dokarmiania płynami
- raczej nie wywołuje rabunków - w odróżnieniu od ciast miodowo - cukrowych

W celu dokarmiania pokarmem płynnym zaleca się korzystania z naczyń i plastikowych wanienek o różnej pojemności, które po napełnianiu umieszcza się na dnie pustego korpusu. W środku należy umieścić jakieś pływaki, zabezpieczające pszczoły przed utopieniem. Można też wykorzystać zwykłe wiaderko. Podkarmiaczki ramkowe zawieszone są w miejsce dwóch wyjętych plastrów. Opisane wyżej sposoby karmienia sprawdzają się przy dokarmianiu rodzin w czasie długotrwałych ochłodzeń lub wtedy, gdy dokarmianie przesunęło się w czasie ze względu na występowanie późnych pożytków.

Podawanie płynnych pokarmów powoduje znaczne ożywienie wśród pszczół. Zbieraczki, które odkryją pokarm w podkarmiaczkach swoim tańcem przekazują rodzinie informacje o znalezisku. Ponieważ pożywienie jest skondensowane, taniec zbieraczki jest bardzo intensywny. Na jej wezwanie odpowie mnóstwo zbieraczek, które wylecą szukać źródła pożytku - które przecież leży na terenie ich własnego ula. Zbieraczki będą szukać także u innych rodzin i będą próbowały przechytrzyć strażniczki u wylotu obcych uli. Chcąc uniknąć niepokojów, pierwsze karmienie powinniśmy przeprowadzić krótko przed zachodem słońca lub w ciągu dnia przy ograniczonej intensywności lotów zbieraczek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz