poniedziałek, 27 czerwca 2016

Rodzaje miodów - spadź z drzew iglastych

Pochodzenie: powstaje z lepkiej cieczy składającej się głównie z węglowodanów. Ciecz ta jest słodką wydaliną mszyc, które żerują na jodłach i świerkach.
Barwa: ciemna - od szarozielonkawej poprzez brązową, ciemnoszarą do prawie czarnej, smolistej.

Smak i zapach: smak dość łagodny, żywiczny, z reguły mało słodki. Zapach miodu spadziowego drzew iglastych jest słaby, lekko korzenny, zależnie od obecności w spadzi substancji aromatycznych odpowiednich roślin.
Krystalizacja: miód spadziowy krystalizuje w grudkach.

Skład: sacharoza i melecytoza do 10%, witaminy: K, B, PP, olejki eteryczne, żywica, kwas askorbinowy, skrobia, garbniki, gorczyki.
Właściwości lecznicze: ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, wykrztuśne i charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Stosowany jest w schorzeniach dróg oddechowych oraz w stanach zmniejszonej odporności.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz