sobota, 4 czerwca 2016

Miody kremowe

Każdy z pszczelarzy wie, że twardy skrystalizowany miód nie jest chętnie kupowany przez klientów. Najczęściej tłumaczą, że miód w takiej postaci bardzo trudno jest wydobyć ze słoika. Tak więc spełniając oczekiwania klientów wydaje się, że najlepszą formą sprzedaży miodu zachowując jego jakość będzie sprzedaż miodów kremowych.

Kremowanie miodów polega na szczepienie potoki miodem o drobnej krystalizacji i mechanicznym mieszaniu krystalizującego miodu, w celu rozbicia dużych kryształów i uzyskania konsystencji półpłynnego kremu. Jest to wygodna postać do codziennego spożywania miodu i jednocześnie najlepsza forma do sprzedaży, bowiem taki miód w słoiku ma zawsze estetyczny wygląd bez wykwitów, przebarwień i rozwarstwień, charakterystycznych dla miodów w słoikach po całkowitej dekrystalizacji i ponownej krystalizacji.

Urządzeniami pomocniczymi przy kremowaniu miodu są świdry i mieszadła wykonane ze stali kwasoodpornej. Zastosowanie wiertarek elektrycznych czy specjalnych mieszarek jako napędu do tych urządzeń znacznie ułatwia pracę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz