środa, 15 czerwca 2016

Rodzaje miodów - miód akacjowy

Pochodzenie: pozyskiwany w okresie kwietnia z robinii akacjowej, zwaną robinią fałszywą, akacją lub grochodrzewem.
Barwa: w stanie płynnym - jasnosłomkowa do zielonkawej, czasami może być bezbarwny, a po skrystalizowaniu biały do kremowożółtej.

Smak i zapach: delikatny, subtelny, lekko mdły aromat, harmonizujący z kwiatami akacji. W smaku jest słodki, delikatny i lekko kwaskowaty.
Krystalizacja: pozostaje w stanie płynnym przez długi okres i bardzo wolno krystalizuje, nawet do 2 lat.

Skład: zawiera najwięcej fruktozy, zawiera też sacharozę, flawonoidy, olejek eteryczny.
Właściwości lecznicze: jest odżywką regeneracyjną, wskazany dla chorych z lekkimi postaciami cukrzyce, chorobami wrzodowymi żołądka i dwunastnicy, schorzeniami nerek i układu moczowego, stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych. Ma właściwości uspakajające i ogólnie wzmacniające, stosowany w chorobach skóry.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz