piątek, 17 czerwca 2016

Rodzaje miodów - miód wrzosowy

Pochodzenie: nektar pochodzący z kwiatów wrzosu zwyczajnego.
Barwa: w stanie płynnym - czerwonobrunatna, po skrystalizowaniu - żółtopomarańczowa lub brunatna.

Zapach i smak: ma silny aromat, przypominający zapach kwiatów wrzosu. Smak przyjemny, mało słodki, lekko gorzkawy i cierpki.
Krystalizacja: następuje dość szybko, ma konsystencje drobnoziarnistą, a w stanie płynnym galaretowatą.

Skład: sacharoza - około 0,8%, witaminy - A, B2, B6, C i PP i duża ilość żelaza.
Właściwości lecznicze: schorzenie nerek, dróg moczowych i gruczołu krokowego, trudności z wydalaniem moczu, kamienica nerkowa, schorzenia błony śluzowej jamy ustnej i gardła, przewlekłe zapalenie migdałków podniebiennych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz