wtorek, 5 lipca 2016

Rodzaje miodów - miód lipowy

Pochodzenie: z nektaru kwiatu lipy. Lipa nazwana jest przez pszczelarzy królową pożytków miododajnych.
Barwa: w stanie płynnym - zielonkawożółta do jasnobursztynowej, po skrystalizowaniu - białożółta do złocistożółtej.

Smak i zapach: smak słodki, dość pikantny, ostry, a nawet lekko gorzki. Wyróżnia się silnym aromatem przypominającym woń kwiatów lipy.
Krystalizacja: w wyniku krystalizacji przyjmuje postać drobnoziarnistą, niekiedy krupowatą.

Skład: olejki eteryczne, hesporydyna, garbniki, kwas askorbinowy, karoten, kwasy organiczne.
Właściwości lecznicze: uważany za najlepszy środek na przeziębienia, wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, uspokajające, wykrztuśne, słabo moczopędne oraz obniżające ciśnienie krwi. Stosowany w anginach, schorzeniach reumatycznych oraz nerwicach. Jest zaliczany do miodów o wysokiej aktywności antybiotycznej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz