środa, 6 lipca 2016

Rodzaje miodów - miód rzepakowy

Pochodzenie: nektar z kwiatów rzepaku.
Barwa: w stanie płynnym od bezbarwnej do słomkowej, po skrystalizowaniu - biało - lub szarokremowa.


Zapach: słaby, zbliżony do zapachu kwiatu rzepaku.
Smak: słodki, mdły, lekko gorzkawy.

Krystalizacja: ciecz gęsta, krystalizująca szybko, po krystalizacji drobnoziarnista, mazista.
Skład: woda - 16,5 - 19,8%, sacharoza - 0,5 - 1,8%, witaminy B, K, C, olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, sole mineralne. Nektar rzepaku jest najbogatszy w aminokwasy, łatwo przyswajalne przez wątrobę, zwiększając tym samym jej możliwości detoksykacyjne.

Właściwości lecznicze: stosowany w miażdżycy, chorobach wątroby, i dróg żółciowych, stanach zapalnych górnych dróg oddechowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz