sobota, 9 lipca 2016

Rodzaje miodów - miód gryczany

Pochodzenie: nektar z drobnych, białych lub różowych kwiatków gryki, kwitnących w lipcu i sierpniu.
Barwa: w stanie płynnym - jasnobrunatna z lekko czerwonym odcieniem. Po skrystalizowaniu - ciemnobrunatna, brązowa.

Smak i zapach: smak ostry, słodki, lekko piekący. Bardzo silny zapach przypominający zapach kwiatu gryki.
Krystalizacja: następuje bardzo powoli, miód przyjmuje postać gruboziarnistą, niejednolitą.

Skład: fruktoza - 51,6%, glukoza - 46,59%, sacharoza - 0,27%, znaczna ilość P, Cu, Mg, Fe, I, witaminy C, B1, B2, PP.
Właściwości lecznicze: choroby serca i układu krążenia (zwłaszcza na podłożu miażdżycowym) lek ochraniający i odtruwający wątrobę, wskazany osobą chorym na cukrzycę insulinnoniezależną, w chorobach układu oddechowego i w leczeniu niedokrwistości.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz