piątek, 22 lipca 2016

Pozyskiwanie i zagospodarowanie obnóży pyłkowych

Pyłek kwiatowy jest odbierany pszczołom w formie obnóży pyłkowych. Stanowi drugi po miodzie główny produkt pozyskiwany przez wielu pszczelarzy. Odbieranie obnóży jest możliwe dzięki specjalnym urządzeniom - poławiaczom pyłku, często montowanych w określonym miejscu ula:
1. na wylocie - poławiacze wylotowe
2. na dennicy - poławiacze dennicowe
3. nad gniazdem rodziny, w miejscu powałki - poławiacze powałkowe
Zasadnicze elementy każdego poławiacze to:
- płytka strącająca z okrągłymi otworami, o zalecanej średnicy 4,8-5,3 mm, przez które przeciskają się pszczoły do ula i gubią wcześniej zebrane obnóża pyłkowe
- siatka oddzielająca i zabezpieczająca pyłek przed dostępem pszczół
- pojemnik na pyłek - skrzynka, korytko lub szuflada, do których spadają strącane obnóża

Poławiacze wylotowe mogą być stosowane na wyloty wszystkich typów uli. Zapewniają odebranie od 2 do 4 kg pyłku z rodziny. Zasadniczą ich wadą jest konieczność codziennego wybierania zgromadzonego pyłku z pojemników, ponieważ istnieje ryzyko zawilgocenia lub zmoczenia go w czasie opadów deszczu. Utrudnia on także wentylacje ula.

Poławiacze powałkowe można stosować we wszystkich ulach, które mają odpowiednie daszki oraz posiadają kołnierze. Utrudniają one wykonywanie przeglądu rodzin, dezorganizują prawidłowy układ gniazda wewnątrz ula i powodują wzrost agresywności pszczół. Obnóża można wybierać co 7 - 10 dni, ponieważ są one podsuszane ciepłem wydzielanym przez rodzinę pszczelą. Dzięki takim poławiaczą uzyskuje się stosunkowo czysty pyłek.

Poławiacze dennicowe można zastosować jedynie w ulach z odejmowanym dnem. Stosuje się zwykle w głębokich dennicach uli wielokorpusowych. Pozyskiwany pyłek jest zanieczyszczony spadającymi na dennicę kawałkami plastrów, martwymi pszczołami, wyrzucanymi larwami.


Konserwacja obnóży. Każda odebrana partia pyłku wymaga natychmiastowego zabezpieczenia przed pleśnieniam. Pyłek suszymy w temp. 42 stopni. Wysuszony pyłek poddaje się oczyszczeniu w specjalnych witalniach, gdzie zostaje pozbawiony takich zanieczyszczeń jak części ciała pszczół, okruchy wosku. Następnie wymraża się go w temp. minus 18 stopni, przechowuje się w szczelnie zamkniętych naczyniach lub workach foliowych.
Inną formą konserwacji świeżych obnóży jest przetrzymywanie w zamrażalkach, bezpośrednio po odebraniu z pasieki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz