niedziela, 7 czerwca 2015

Czas na akację

Mamy czerwiec i pięknie zakwitły akację, które nie tylko ładnie wyglądają ale też pięknie i intensywnie pachną.
Akacja to rodzaj  drzew i krzewów należący do rodziny bobowatych i podrodziny mimozowych. Ma piękne kwiaty małe cztero- lub pięciokrotne, obu- lub rozdzielnopłciowe, zebrane w 10 do 100 w główki lub kłosy. W każdym kwiecie posiadającym organy męskie znajdują się liczne pręciki o barwie kremowej, żółtej lub pomarańczowej, z reguły wystające ponad okwiat.
Tak więc kwiaty tych drzew są chętnie odwiedzane przez pszczoły i dobrze zapylane, a więc dają obfite plony, jeśli tylko jest dobra pogoda w okresie kwitnienia bo wtedy kwiat wydziela dużo nektaru.

Roślina ta, nazywana też przez pszczelarzy białą akacją lub białą lipą, stanowi doskonały pożytek miododajny dla pszczół.



W stanie płynnym miód akacjowy ma barwę jasno-słomkową do zielonkawej. Niekiedy może być nawet bezbarwny, w związku z czym uważany jest za najjaśniejszy ze wszystkich miodów.
Z uwagi na wysoką zawartość cukru owocowego fruktozy pozostaje w stanie płynnym przez długi okres i bardzo wolno krystalizuje.
Odznacza się delikatnym, subtelnym, lekko mdłym aromatem, harmonizującym z kwiatami akacji. W smaku jest słodki, delikatny i lekko kwaskowaty. Ma opinię najsłodszego wśród wszystkich miodów.

 Miód akacjowy odznacza się niską aktywnością antybiotyczną.

Miód akacjowy ma walory charakterystyczne dla miodów jasnych wiosennych. Jako produkt szczególnie bogaty w cukry proste, łatwo i szybko przyswajalne przez organizm, jest przede wszystkim cenną odżywką regeneracyjną w stanach zmęczenia fizycznego i umysłowego. Ze względu na delikatny smak i aromat oraz odpowiednią konsystencję jest popularnym środkiem słodzącym do wielu potraw, napojów, a zwłaszcza do deserów. Jest szczególnie lubiany przez dzieci, dlatego poleca się go w miejsce cukru do słodzenia posiłków przeznaczonych zarówno dla dzieci starszych jak i niemowląt.

 Miód akacjowy jest ceniony również jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek i układu moczowego, dzięki niewielkiej zawartości biopierwiastków i aminokwasów. Zalecany jest także w chorobach z przeziębienia, a zwłaszcza w towarzyszących im stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.

 Miód ten ma jeszcze wiele innych zastosowań ... tak więc chrońmy akacje i chrońmy pszczoły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz