piątek, 21 stycznia 2022

Przechowywanie skarbu

Gdy pszczoły mogą znaleźć wokół uli dużo pyłku, to jedna silna rodzina może oddać dziennie ok. 100 g obnóży, a w ciągu sezonu nawet do 6 kg suchego pyłku. Świeżo zebrany pyłek ma sporą wilgotność, łatwo może się zepsuć, spleśnieć i wtedy cuchnie, jak nieświeży ser. Toteż trzeba go suszyć, wybierając z pojemniczków co 48 godz. Suszenie przeprowadza się w cieniu. Można też co jeszcze lepsze pyłek zamrażać w temperaturze 18°C. Albo starą metodą mieszać go z miodem i przechowywać w słoikach. W wielu krajach już dziś produkuje się przemysłowo tabletki pyłku, niczym cukiereczki do ssania i łykania. N a przykład, w USA kupuje się pojemniczki z 250 czy 500 i więcej tabletkami „Natural Bee-Pollen”, najczęściej firmy „Biorganic Brands Inc.” . informacje na opakowaniu zapewniają, że pyłek pochodzi z nieskażonych kwiatów, że każda tabletka zawiera 50 mg naturalnego pszczelego pyłku. Zresztą te tabletki pachną miodem i są zupełnie smaczne. Trzeba je tylko przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz