niedziela, 17 października 2021

Miód - kontrolerem środowiska

 Najnowsze badania wykazały, że pszczoły dość ''lekkomyślnie'' zbierają nektar. Tak jak do propolisu potrafią dodawać - jak będzie o tym mowa dalej - czerwony, nie zeschnięty lakier z samochodów, tak z kwiatów skażonych „chemią” również bezkrytycznie (o ile same nie zginą) zbierają zatruty nektar i pyłek. Na ogół ilości toksycznych pierwiastków czy związków zawartych w miodzie są tak niewielkie, że nie mogą zaszkodzić człowiekowi, ale ... jak sejsmograf wskazują, gdzie i czym zatruwane są rośliny Naturalnie, że tylko bardzo czułe aparaty i bardzo wrażliwe metody analityczne po trafią wykrywać nawet śladowe ilości trucizn. Takie badania prowadzono m. in. w Niemczech, gdzie zidentyfikowano w miodzie ponad 50 makro- i mikroelementów oraz związków chemicznych, wśród których część - tam, gdzie było skażenie - wskazywała na nie.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz