wtorek, 13 listopada 2018

Rasy pszczół miodnych

Wśród ras pszczół w Polsce panował dawniej, ale także i dzisiaj panuje spory chaos. Notoryczne było pojawienie się w rodzinach "diabelskich rojów", czyli tak silnego nastroju rojowego, że nie można było w żaden sposób go zlikwidować. Nagminne było także występowanie pszczół wściekle żądlących. Jakieś 30 lat temu zainicjowano jednak hodowlę Apis mellifera carnica, która wyparła popularną wcześniej lokalną Apis mellifera mellifera. Pszczoły rasy carnica, inaczej krainki, przyjęły się. Silna wcześniej rojliwość, dzięki ciągłej selekcji, została zredukowana. Nasze dzisiejsze populacje pszczół cechuje wysoka jakość, do czego przyczyniły się pokolenia hodowców i pszczelarzy starannie dokonujących selekcji. Hodowla oznacza bowiem brakowanie i selekcjonowanie określonych cech. Żaden pszczelarz nie chce pszczół skorych do żądlenia ani podatnych na grzybicę wapienną. Wydajność, łagodność i mała wrażliwość na choroby to cechy, które utrzymuje się w hodowli na wysokim poziomie i warto się tego poziomu trzymać, a nawet go podnosić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz