sobota, 15 września 2018

Chwytanie roju - Co należy wiedzieć o rojach

Pierwak - to rój, który jako pierwszy opuszcza macierzysty ul w trakcie rójki wraz ze starą matką.
Drużak i pozostałe poroje - to kolejne po pierwaku roje opuszczające macierzak.
Rój śpewak - to pierwak, który zamiast stare matki wychodzi z młodą, nieunasienioną matką.
Porój - to rój lub roje opuszczające ul po pirwaku.
Roje głodniaki - opuszczają ul, jak sama nazwa wskazuje, na wskutek braku pożywienia. Cechą charakterystyczną tych rojów jest silna skłonność owadów do żądlenia. Użytkowane obecnie linie hodowlane pszczół są mało podatne na wychodzenie takich rojów, były one jednak problemem w czasach, gdy większą popularnością cieszyły się ciemne pszczoły.
Roje sztuczne - tworzone są z dorosłych pszczół poprzez dodanie matki. Z reguły ważą od 1 do 1,5 kg i wymagają różnorodnych zabiegów pielęgnacyjnych.
Rój warrozowy - to szczególny przypadek roju głodowego. Pszczoły opuszczają ul, w którym nie znajdują środków do przetrwania. Są to jednak małe roje, nie mające żadnych szans przeżycia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz