wtorek, 23 sierpnia 2016

Pozyskiwanie pierzgi

Pierzga jest produktem wartościowszym niż pyłek zbierany w postaci obnóży, choć rzadziej pozyskiwanym ze względu na wysoką pracochłonność. W celu zwiększania zbiorów pierzgi ustawia się gniazda na zabudowę ciepłą. Matka zostaje wówczas oddzielona na kilku plastrach z tyłu gniazda, a pozostawione od strony wylotu 2-3 plastry są przez pszczoły całkowicie zapełnione pierzgą. Skuteczne jest także zastosowanie 3-4-plastrowych izolatorów. Pszczoły bardzo chętnie gromadzą pierzgę w plastrach okrywający izolator tuż przy czerwiu.

Pierzgę, przygotowana do konsumpcji, wyłuskuje się z komórek plastra, najlepiej wcześniej zamrożonego. Ze względu na dużą pracochłonność, pozyskiwana jest w małym stopniu, najczęściej poprzez wydłubywanie z pojedynczych komórek wcześniej zamrożonego plastra. Pierzgę z plastrów wycofanych z produkcji wycina się, zeskrobując wystającą warstwę wosku, a następnie zwilża miodem i miele w maszynce do mięsa. Rozdrobnioną w ten sposób pierzgę, złożoną w słoiku zalewa się miodem.

Wyłuskaną z plastrów pierzgę także konserwuje się w miodzie, w odpowiedniej proporcji. Najczęściej stosuje się 20, 25 lub 33% domieszkę pierzgi, gdyż mieszaniny zawierające poniżej 80% miodu są trudne do przechowania, łatwo fermentuje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz