piątek, 12 sierpnia 2016

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych, które uaktywniają się u młodych 6-14-dniowych robotnic, a po zakończonym okresie wydzielania mleczka, ulegają przekształceniu i produkują enzymy trawienne. Mleczkiem karmione są wszystkie larwy w wieku od 1 do 3 dni.

Technologia produkcji mleczka oparta jest na takich samych zasadach jak wychów matek pszczelich , tą tylko różnicą, że rodzinom produkującym mleczko poddaje się jednorazowo dużą liczbę larw.

Mateczniki z 3-dniowymi larwami są źródłem mleczka. Trzeciego dnia usuwa się z mateczników larwy, a zgromadzone w nich mleczko wybiera się. Z jednego matecznika można uzyskać około 230 mg mleczka.


Odebrane mleczko przechowuje się w lodówce w temp. 2-4 stopni C wtedy zachowuje swoje właściwości biologiczne  przez 2-3 tygodnie. W zamrażalce w temp. -18 stopni można go przechowywać przez 6 miesięcy.
W Polsce niewiele pasiek zajmuje się produkcją mleczka pszczelego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz