sobota, 11 lipca 2015

Trochę fachowości :)

Moi drodzy pszczelarstwo tak jak każda inna hodowla, charakteryzuje się swoim językiem. Pszczelarze ci bardziej czy mniej fachowi posługują się nim, tak więc taki żółtodziób jak ja musiał się trochę podszkolić.
Dziś i wam moi drodzy czytelnicy chcę przybliżyć tą fachowość :)
Tak więc:
Czerw - wszystkie stadia rozwojowe pszczoły z wyjątkiem owada dorosłego
Czerw garbaty - czerw trutowy rozwijający się w komórkach pszczelich (tzn. trzeba komórkę plastra naciągnąć tak by zmieścił się truteń, a to przecież kawał pszczoły)
Czerw otwarty - jaja oraz larwy pszczele (czyli jeszcze nie czas zakładać dach bo maluchy głodne)
Czerw pszczeli - czerw pszczół robotnic (maluchy z których wyrosną pszczółki gotowe do pracy)
Czerw trutowy - czerw trutni (mówi samo przez się wyrosną panowie)
Czerw zakryty (zasklepiony) - ostatnie stadium larwy, tzw. larwy przędzące, przedpoczwarki oraz poczwarki imago (tzn. lada chwila będę dorosła)
Czerwienie -  składanie jajeczek przez matkę lub robotnice (i tu musiałam zapytać bo według mnie coś nie halo, ale już wiem, że robotnica gdy braknie matki właściwej fizjologicznie przemienia się w matkę ale jej potomkami są tylko trutnie)

Dokarmianie - uzupełnianie niezbędnych zapasów w gnieździe rodziny pszczelej ( czyli jedzonko dostarczone do ula gdy na zewnątrz plucha lub gdy przychodzi rójka, albo gdy czas zakończyć sezon)
Gniazdo pszczele - zabudowane plastrami woskowymi wnętrze ula (czyli dobrze prosperująca fabryka połączona z częścią mieszkalną i oczywiście z "położnictwem")
Imago - dojrzała postać pszczoły robotnicy, matki lub trutnia (dorosła piękna i gotowa do wypełniania swoich obowiązków)

Kand - ciasto miodowo - cukrowe służące do podkarmiania, stosowane najczęściej przy wychowie matek pszczelich (jakby prościej ... podrzucamy rodzinie by łatwiej jej było wykarmić matkę pszczelą)
Kłąb zimowy - rodzina pszczela obsiadająca gniazdo w formie kuli poprzedzielanej plastrami (tzn. pszczoły tworzą zimą kulę by ogrzać matkę i siebie na wzajem)
Krata odgrodowa - przegroda z otworami o szer. 4,3 mm, uniemożliwiającymi przejście przez nie matkom oraz trutniom ( innymi słowy blokada dla matki by nie czerwiła na terenie fabryki)
Matecznik - komórka o jednorazowym przeznaczeniu, służąca wyłącznie do wychowu matki pszczelej (komnata w której dorasta królowa, a po jej wygryzieniu pszczoły ścinają go do dna komórki)
Matecznik wygryziony - z którego wygryzła się matka pszczela, odcinając żuwaczkami wieczko matecznika (wyszłam więc czas poznać moje królestwo ewentualnie zlikwidować rywalki)
Matecznik zgryziony - zniszczony przez robotnice na skutek zażądlenia poczwarki przez matkę (tak która pierwsza wyszła morduje inne przyszłe matki), zamarcia poczwarki (maleństwo nie żyję więc trzeba je usunąć), zlikwidowanie nastroju rojowego przez wystąpienie silnego wziątku (jakby to prościej no po prostu pojawiła się robota i nie czas na głupoty)
Matka strutniała - unasieniona, składająca wyłącznie lub częściowo jaja niezapłodnione (matka już jest za stara albo schorowana by znosić w pełni wartościowe jajka
Matka trutowa - nieunasieniona matka pszczela składająca jaja niezapłodnione, z których wylęgają się trutnie (robotnica staje się matką ale jej fizjonomia nie pozwala jej na to by znosić jajka zapłodnione)

Miodnia - część gniazda pszczelego oddzielona od rodni i przeznaczona do gromadzenia miodu (magazyn na miód)
Miód krupiec - dojrzały miód skrystalizowany ( pszczelarz przegapił branie i miód zbyt długo zalegał w plastrach)
Miód patoka - dojrzały miód w stanie płynnym
Miód poszyty - zasklepiony cienką warstwą wosku (znak dla pszczelarza, że czas na rabunek)
Miseczka matecznika - zaczątek matecznika (miseczka budowana na skraju plastra w pozycji pionowej)

 Nakrop - nektar przyniesiony przez robotnice w wolach, nieco zagęszczony i przerobiony oraz złożony w komórkach dolnych części plastrów (czyli świeży miód)
Obnóżka - grudki pyłku formowane na goleniach trzeciej pary odnóży robotnic i przynoszone do ula (to są takie żółte, białe a czasem czarne grudki na ich nóżkach)
Pasieczysko - miejsce stacjonowania pasieki, inaczej zwanej toczkiem (działka)
Pasieka - ule z rodzinami pszczelimi, wyposażenie, budowle pasieczne zlokalizowane na pasieczysku (czyli ul przy ulu)
Pień pszczeli - stare określenie, wywodzące się z czasów bartnictwa (dziś po prostu ul)
Pierzga - obnóża złożone do komórek pszczelich, ubite, zmieszane z miodem i zakiszone (widzicie pszczoły też potrafią kisić)
Plaster pszczeli - zbudowana z wosku część gniazda pszczelego, składająca się z komórek pszczelich, trutowych, lub obu tych komórek, wraz z komórkami przejściowymi (obecnie plastry odbudowywane są na węzie umieszczanej w ramce na rusztowaniu z drutu)
Podkarmianie - wywołanie w rodzinie pszczelej złudzenia występowania naturalnego pożytku w przyrodzie (takie małe kłamstewko by matka pszczela myślała, że już czas czerwić)

Pożytek pszczeli - występowanie w przyrodzie nektaru, spadzi lub pyłku (czas kwitnienia )
Półtrutnie - trutnie powstałe z czerwiu garbatego (panowie mniej napakowani)
Pszczelarstwo - praktyczne zajmowanie się chowem lub hodowlą pszczół
Pyłek - plemniki roślin produkowane przez pylniki, zbierane przez pszczoły w formie obnóży, służący pszczołom głównie jako pokarm białkowy

Ramka - drewniana, zewnętrzna konstrukcja służąca do zawieszania plastra w ulu (coś jak rusztowanie)
Rodnia - część gniazda pszczelego przeznaczona do czerwienia przez matkę (położnictwo)
Rodzina pszczela - tworzy ją matka i kilkadziesiąt tysięcy robotnic zamieszkujące gniazdo pszczele (w pewnych okresach są tam i trutnie)
Rój - oddzielna część rodziny pszczelej  wraz z matką, a często i z trutniami, podczas podziału, efektem czego jest naturalne rozmnażanie się pszczół. Rój osadza się najczęściej na gałęzi drzewa i wisi tam przez pewien czas w postaci grona rojowego (nam udało się złapać trzy rójki)
Spadź - słodka wydalina mszyc lub czerwców, powstała po przefiltrowaniu w ich organizmie soków roślinnych w celu wykorzystania białka
Trutówki anatomiczne - pszczoły robotnice, którym w skutek nadmiaru spożycia mleczka pszczelego i niedoboru lub braku substancji matecznej oraz wystąpienia nastroju rojowego rozwinęły się jajniki

Węzy - środkowa ściana plastra - na gładkim arkuszu wosku wyciśnięte zaczątki komórek pszczelich
Wziątek pszczeli - przynoszony przez pszczoły do ula pożytek

Zaparzenie - wydalanie przez pszczoły kału w gnieździe w okresie ziomowania, spowodowane niewłaściwym przebiegiem zimowoli (powodem tego może być padnięcie całej rodziny)
Wow ale się spisałam ale mam nadzieje, ze coś nowego się dowiecie a jeśli nie nowego to  odświeżycie sobie wiadomości o pszczołach





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz