niedziela, 27 marca 2022

Jad i zwierzęta

Jad pszczeli najłatwiej zabija ... same pszczoły (królowa zabija przecież swoim jadem rywalkę), a także muchy i pluskwy. Jedno użądlenie wystarcza, by te stworzenia ginęły. Zdarza się, że mysz „zamurować ną” kitem pszczelim znajduje się wiosną w ulu. Niebacznie chciała się schronić tu przed zimą. Ale np. szczur znosi użądlenia nieomal obojętnie. Niewrażliwe na jad są też niektóre ptaki, np. pszczolojady i żołny, ale i gołębie i kury już nań reagują, choć nie tak silnie. Wróbel użądlony przypłaca to życiem. Żaby reagują bardzo silnie na jad, ale inne gady i płazy nie. Dżdżownica nie znosi jadu pszczelego, a pijawkę przecież jej bliską krewną jad w ogóle nie wzrusza. Podobnie jest z rybami. Część jest bardzo wrażliwa, jak węgorze, karpie, okonie, płotki, a część nie reaguje wcale. Pszczoły powtórzmy nie znoszą zapachu końskiego potu i konie nie znoszą pszczelich użądleń. Z tego powodu, gdy po drogach jeździły tylko konie, a nie samochody, w ustawodawstwie wielu państw zabraniano zakładania pasiek w pobliżu dróg. Pszczoły potrafiły bowiem całą chmarą zażądlić na śmierć upatrzonego konia. Psy również nie znoszą pszczelich użądleń, ale np. niedźwiedzie, kuny, skunksy i sobole są mało wrażliwe. Więc misie, wyjadając w dawnych czasach miód z barci nadrzewnych, nie cierpiały, kłute przez pszczoły. Jeże w ogóle nie reagują na jad pszczeli. Ale np. taka świnka morska; po jednym ukłuciu pada martwa z objawami paraliżu i uduszenia. Jak z tego pobieżnego przeglądu wynika, zbadano reakcje na jad pszczeli nieomal wszystkich żywych istot. Ale i tak dotąd nie bardzo wiadomo, dlaczego te reakcje bywają tak różne. Jaki składnik jadu zabija, a jednocześnie co powoduje, że jedne stworzenia giną, a inne nic sobie nie robią z „zastrzyku” tak zdawałoby się silnej trucizny.


 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz