środa, 15 września 2021

Tabelka miodów

 Oto tabelka, która podaje charakterystyczne cechy organoleptyczne pszczelich miodów, czyli patoki (wg J. Szymusik: Analiza miodu). 

Odmiana miodu                          Barwa                            Smak                           Zapach

Akacjowy                             słomkowożółta                 mało słodki                      łagodny

Bławatkowy                         złocistożółta                      ostry                                 kwiatu bławatka

Koniczynowy                       słomkowożółta                bardzo słodki                     słaby łagodny      

Lipowy                                 złotożółta                         lekko gorzkawy                 aromatyczny    

Rzepakowy                          jasnożółta                         swoisty gorzkawy

Gryczany                             czerwonobrązowa             korzenny                            kwiatu gryki

Wrzosowy                           czerwonobrązowa            ostry, gorzki               ostry, silny mało słodki

Z drzew owocowych         złocistożółta .                   łagodny                        płatków kwiat

Spadziowy brązowa         zielonkawa                        łagodny                          łagodny 

Ziołowy-górski                ciemnożółta                     ­ intensywny korzenny 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz