poniedziałek, 20 września 2021

Miód i żołądek

 Według Jojrisza, miód okazuje się cennym środkiem dietetycznym w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. W czasie leczenia znikają bóle, zgagi, mdłości, podwyższa się poziom hemoglobiny we krwi i polepsza się samopoczucie chorych. Czyżby to miód działał, czy tylko autosugestia? Jojrisz zaleca, by w czasie leczenia choroby wrzodowej podawać choremu \ miód na 1,5 - 2 godz. przed posiłkami lub w 3 godz. po nich. N a przykład, 1,5 - 2 godz. przed śniadaniem i obiadem i 2 - 3 godz. po kolacji. Twierdzi przy tym, że picie ciepłego roztworu miodu powoduje rozrzedzenie śluzu w żołądku i przyśpiesza wsysanie, nie drażni jelit i obniża kwasowość. Natomiast zimny roztwór miodu podwyższa kwasowość, zatrzymuje zawartość żołądka i drażni jelita. Są jednak tacy, którzy twierdzą, że słodki miód powoduje niepożądane fermentacje w żołądku i raczej mu szkodzi, niż pomaga. 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz