niedziela, 13 czerwca 2021

Wartość miodu

 N a czym polega rzeczywista wartość miodu? Na ten temat opinie są tak rozbieżne, że ... nie bardzo wiadomo co o tym wszystkim sądzić.

Składniki zawartość (w %) w miodach nektarowych spadziowych:

- woda maksimum do 20 - 21 

- cukry inwertowane najmniej 70 - 60 

- sacharoza* (cukier złożony) do 5 - 10

- dekstryny (skrobia rozpuszczalna)

- kwasowość najwyżej 1 - 4 

 To jest norma ustalająca, jaki miód powinien być w sprzedaży. Ale wiadomo, że skład miodu się wciąż zmienia, bo enzymy, kwasy i inne związki stale w nim działają. Zmienia się nawet jego wygląd, nie mówiąc już o tym, że nieomal każdy miód może być inny, zależnie od tego, z czego powstawał. 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz