niedziela, 19 marca 2017

Pszczoły - niezbędne w naturalnej gospodarce

Oprócz pszczół miodnych, do wielkiej rodziny tych owadów należy ponad 450 gatunków żyjących samotnie pszczół dzikich, a także dalsze 50 gatunków pszczół z powodzeniem wiodących na poły socjalny tryb życia. Wszystkie pszczoły mają wspólną cechę: dietę wegetariańską, buzującą na słodkim nektarze i bogatym w białko pyłku różnych gatunków kwiatów. Większość dzikich gatunków pszczół wykazuje specjalizację w odniesieniu do określonego gatunku roślin i potrafi przetrwać wyłącznie w jego otoczeniu. Nie ogranicza to zdolności tych pszczół do zapylania, ponieważ dla wybranego gatunku to właśnie one są niezbędne.
W trakcie wielkiego wiosennego zakwitania roślin pszczoły dzikie i te żyjące na poły społecznie nie są jednak w stanie zapylić wszystkich roślin. Z tego powodu światła reflektorów są kierowane na pszczoły miodne - najwydajniejsze zapylacze. Cechy szczególnie predenstynujące pszczoły miodne do tego zadania to: przywiązanie do kwiatów, rozwinięty instynkt społeczny i związana z nim cecha gromadzenia pokarmu, zdolność komunikacji (np. "taniec pszczół"), duża liczebność oraz powszechna dostępność odpowiedniego dla nich pokarmu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz