niedziela, 26 lutego 2017

Rodzaje ciast stosowanych do podkarmiania pszczół lub przy wychowie matek pszczelich

Na skalę przemysłową rozpoczęto także wytwarzanie różnego rodzaju ciast. Są one jednak mało rozpowszechnione. Dlatego podajemy kilka receptur na wykonanie we własnym zakresie ciast do podkarmiania pszczół.

Ciasto drożdżowo-cukrowe lub miodowo-cukrowe przygotowujemy z cukru pudru, dobrze zmielonego i najlepiej przesianego. Po wyrobieniu powinno ono być dość twarde, gdyż jego rozlanie się w klateczce może doprowadzić do utraty matki. Ciasto drożdżowo-cukrowe wykonujemy w proporcji 9:1 (cukier:drożdże). Już po, 1-2 godz. przy temp. około 25 stopni C ciasto można wyrobić przez dokładne wymieszanie.

Inny sposób wykonania ciasta drożdżowo-cukrowego pokega na dokładnym wymieszaniu 25 kg cukru pudru z 1,25 kg drożdży piekarniczych i 1,25 l wody. oba rodzaje ciast można sporządzać już na kilka miesięcy przed użyciem. Zamknięte w naczyniu mogą być przechowywane ponad 1 rok.
Pszczelarze stosują także do dokarmiania mieszaninę cukru kryształu z płynnym miodem. Wyrabiana jest ona w proporcji 1 kg miodu na 10 kg cukru kryształu. Zamiast miodu można użyć także 1 l rozczynu - drożdży piekarniczych (300 g) rozpuszczonych w 700 ml wody. Lepiej wyrabiać ten pokarm  na 2-3 miesięcy przed podaniem pszczołom. Nie musi być przechowywany w zamkniętym naczyniu. Nie wysycha, można więc zaraz po wyrobieniu napełnić podkarmiaczki.
Jest bardzo wolno wyjadany przez pszczoły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz