wtorek, 10 października 2023

Pszczoła miodna - głowa

 Zewnętrzne atrybuty głowy to: oczy złożone, zbudowane z kilku tysięcy rurkowatych fasetek, troje oczu prostych znajdujących się pomiędzy oczami złożonymi na wierzchniej części głowy, czułki, żuwaczki, oraz języczek ssący. Zmysły pszczoły są znakomicie rozwinięte, szczególnie zmysł wzroku. Dzięki konstrukcji oczu pole widzenia owada zbliżone jest do 360 stopni, ale ostrość wzroku stanowi zaledwie 80% ostrości widzenia człowieka. Pszczoła jest astygmatykiem, widzi lepiej obiekty pionowe niż poziome. Rejestruje 300 obrazów na sekundę. Pszczoły widzą też ultrafiolet. Zmysł smaku jest bardzo wyostrzony. Receptory smaku umiejscowione są w jamie gębowej, na zakończeniu odnóży i na czułkach. Czułki służą pszczole jednocześnie jako uszy i nos. Dzięki zmysłowi węchu strażniczka stojąca w wejściu do ula odróżnia członków koloni od intruzów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz