Pszczoła miodna jest wysoko cenionym owadem,
znana jest na całym świecie i występuje wszędzie tam
gdzie rosną rośliny kwitnące, żyje w rojach, żywi
się nektarem, pyłkiem, spadzią.
Pszczoły robotnice osiągają długość 15mm i żyją od 4
do 24 tygodni, trutnie 20mm i żyją od czterech do
pięciu tygodni a matka 22mm i żyje nawet do 7 lat.
Pszczoły zaopatrzone są w "trąbkę", czyli aparat
gębowy, dwie pary skrzydeł i aparat żądłowy.
Do wyprodukowania jednego kilograma miodu pszczoły
potrzebują około trzech kilogramów nektaru, co
oznacza około sześćdziesięciu tysięcy wylotów z ula.
Przez wielu nazywana królową owadów –pszczoła miodna rzetelna pracownica, nigdy nieustająca,
skutecznie dążąca do wyznaczonego sobie celu. Możemy
śmiało powiedzieć, iż to dzięki niej otrzymujemy
niepowtarzalny dar natury, unikalny i nieoceniony w
postaci miodu i wosku. W okresie zapylania
podstawowym zadaniem pszczoły jest zbieranie pyłków
kwiatowych oraz nektarów, podczas tychże codziennych
„pszczelich” czynności dochodzi to zapylania
kwiatów. W tan prosty sposób miododajki dostarczają
pszczołom podstawowego surowca do produkcji miodu, a
same w zamian mogą zrodzić owoc życia.
Pszczoła miodna to taka niesamowita darczyni, swą
mozolną pracą obdarowuje zarówno naturę jak i nas
samych. Praktycznie każdy z nas na własnej skórze
doświadczył cudownego działania miodu pszczelego,
ale także wielu pozytywnych aspektów z innych
produktów pszczelich. Propolis, mleczko pszczele,
pierzgi, pyłek kwiatowy,wosk pszczeli już
wspomniany miód pszczeli, co ciekawe i jad pszczeli
to podstawowe dzieła pszczele, które z każdym rokiem
zyskują na wartości w oczach tych, którzy mieli
przyjemność doświadczyć ich działania, ale także
świata farmaceutycznego oraz kosmetycznego. Na bazie
tychże wyjątkowych naturalnych komponentów, wytwarza
się lecznicze maści (doskonałe na trudno gojące się
rany), a także środki odkażające oraz wzmacniające
(stosowane podczas rekonwalescencji). Produkty
kosmetyczne produkowane z „pszczelich cudów”
doskonale regenerują skórę, odbudowują oraz
wzmacniają strukturę włosa.
Przeciągu kilku lat naukowcy i przyrodnicy poznali ogromna ilość ras i gatunków pszczół
Oto tylko kilka z nich: afrykańska górska, afrykańska właściwa, algierska, anatolska, armeńska, augustowska, banacka, baszkirska bartna, chińska, cypryjska, dalekowschodnia, egipska, kampinoska, karłowata, karpacka, leśna, miodna, olbrzymia i wiele wiele innych ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz