Mamy czerwiec i pięknie zakwitły akację, które nie tylko ładnie wyglądają ale też pięknie i intensywnie pachną.
Akacja to rodzaj drzew i krzewów należący do rodziny bobowatych i podrodziny mimozowych. Ma piękne kwiaty małe cztero- lub pięciokrotne, obu- lub rozdzielnopłciowe, zebrane w 10 do 100 w główki lub kłosy. W każdym kwiecie posiadającym organy męskie znajdują się liczne pręciki o barwie kremowej, żółtej lub pomarańczowej, z reguły wystające ponad okwiat.
Tak więc kwiaty tych drzew są chętnie odwiedzane przez pszczoły i dobrze zapylane, a więc
dają obfite plony, jeśli tylko jest dobra pogoda w okresie kwitnienia bo wtedy kwiat wydziela dużo nektaru.
Roślina ta, nazywana też przez pszczelarzy białą akacją
lub białą lipą, stanowi doskonały pożytek miododajny dla
pszczół.
W stanie płynnym miód akacjowy
ma barwę jasno-słomkową do zielonkawej. Niekiedy może być
nawet bezbarwny, w związku z czym uważany jest za najjaśniejszy
ze wszystkich miodów.
Z uwagi na
wysoką zawartość cukru owocowego fruktozy pozostaje w stanie
płynnym przez długi okres i bardzo wolno krystalizuje.
Odznacza
się delikatnym, subtelnym, lekko mdłym aromatem, harmonizującym
z kwiatami akacji. W smaku jest słodki, delikatny i lekko
kwaskowaty. Ma opinię najsłodszego wśród wszystkich miodów.
Miód akacjowy odznacza się niską
aktywnością antybiotyczną.
Miód akacjowy ma walory charakterystyczne dla miodów jasnych
wiosennych. Jako produkt szczególnie bogaty w cukry proste,
łatwo i szybko przyswajalne przez organizm, jest przede
wszystkim cenną odżywką regeneracyjną w stanach zmęczenia
fizycznego i umysłowego. Ze względu na delikatny smak i
aromat oraz odpowiednią konsystencję jest popularnym środkiem
słodzącym do wielu potraw, napojów, a zwłaszcza do deserów.
Jest szczególnie lubiany przez dzieci, dlatego poleca się
go w miejsce cukru do słodzenia posiłków przeznaczonych
zarówno dla dzieci starszych jak i niemowląt.
Miód akacjowy jest ceniony również
jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek i układu
moczowego, dzięki niewielkiej zawartości biopierwiastków
i aminokwasów. Zalecany jest także w chorobach z przeziębienia,
a zwłaszcza w towarzyszących im stanach zapalnych górnych
dróg oddechowych.
Miód ten ma jeszcze wiele innych zastosowań ... tak więc chrońmy akacje i chrońmy pszczoły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz