Sezon mamy rozpoczęty pszczoły zabrały się do ciężkiej pracy, znoszą pyłek ale też za tą pracą czai się jedna z kolejnych chorób "choroba majowa".
Głównym czynnikiem tej choroby są pyłki trujących roślin (zawierające alkaloidy, glukozydy, saponiny - silne
jady cytoplazmatyczne, cukry ciężkostrawne - laktoza, stachioza,
arabinoza, ksyloza, pektyny, bakterie Spiroplasma apis,
kwas galakturonowy itd.)
Zatrucie pyłkiem występuje u pszczół karmicielek i
niezasklepionego czerwiu po spożyciu pyłku roślin trujących, bądź pyłku
zaatakowanego przez pleśnie i grzyby. Do zatrucia alimentarnego dochodzi
wiosną, szczególnie w maju, kiedy kwtinie mnóstwo roślin łąkowych i
pożytkowych. Trujące dla pszczół rośliny to: ciemiężyca, bagno
zwyczajne, naparstnica, ostróżka polna, jaskier ostry, modrzewnica
zwyczajna, wilczomlecz, kasztanowiec zwyczajny. Zazwyczaj choroba ma
ostry przebieg. Licznie chorują i padają pszczoły karmicielki mające
3/13 dni oraz larwy -czerw. Często dochodzi nie tyle do biegunek co do
bolesnego dla pszczół zaparcia. Chłodne wieczory, a zwłaszcza przymrozki
działają na niekorzyść, przemarznięty pyłek jest jeszcze gorszy - wtedy
pszczoły konsumują prawie czystą truciznę. Choroba trwa krótko i
ustępuje sama po poprawie pogody.
Objawy, które możemy zaobserwować u zatrutych pszczół to:
1. Utrata zdolności lotnych
2. Silnie rozdęte odwłoki
3. Drżenie skrzydełek
4. Pełzanie przed ulem
5. Osyp na dnie i przed ulem - nienaturalnie wygięte odwłoki u martwych pszczół
6. Rozstawione na boki skrzydełka
7. Wysunięte języczki
8. Wykrzywione nóżki
9. Martwy czerw przypominający kiślicę
10. Usunięte larwy na mostku i ziemi
11. W czasie "sekcji" można dostrzec w przewodzie pokarmowym masy zbitego pyłku
12. Wyraźnie powiększony odwłok
13. Biegunka - gęste plamy gliniastego koloru
Tak więc co zrobić i jak postępować?
Przerwać poszerzanie gniazda, wyjąć ramki z węzą. W
przypadku nasilonych objawów czy poważnych strat gniazdo ścieśnić z
powrotem do konstrukcji zimowej, zasilić ramkami z czerwiem zamkniętym z
innych zdrowych rodzin i podkarmiać codziennie 1 litrem rzadkiego
syropu. Ul starannie ocieplić. Chorym rodzinom pszczelim należy przede
wszystkim dostarczyć wodę, nie tyle w poidle co pod daszek prosto do ula
w naczynku. Najlepiej poddawać ciepły, rzadzki syrop cukrowy.
Zapobieganie chorobie majowej polega na wcześniejszym zaopatrzeniu
rodziny w wodę, właśnie za pośrednictwem podkarmiania rzadkim syropem
cukrowym.
Leczenie jest proste ... podkarmianie w niewielkich ilościach rzadkim syropem
cukrowym z ew. dodatkiem Apilac-u czy ApiFarmy. Choroba ustępuje sama po
poprawie pogody i podaniu do uli wody, ciepłej, przegotowanej,
osłodzonej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz