Witam.
Kolejny raz po przeglądnięciu ramek w ulach zapała decyzja, że czas na jawną kradziesz no bo pomimo sprzeciwu właściciele miodu został on zabrany. Mi drodzy ale to już taka kolej rzeczy ... od tysięcy lat ktoś lub coś robi coś co ludzie nauczyli się wykorzystywać.
Pszczelarze zabierając miód pszczołom starają się by nie zrobić najmniejszej krzywdy swoim małym podopiecznym.
No tak wszystko pięknie, ale czy zlizując miód z łyżki choć raz zastanowiliście się czym jest ta złocista lepka
słodycz??
Miód pszczeli to jedna z wielu substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura.
Nie jest to jednak taka zwykła substancja. Jest to drogocenny dar
ofiarowany nam przez przyrodę i pszczoły. Wytwarzany jest przez pszczołę
miodną z nektaru lub spadzi, a także z obu tych surowców . Gdy
pszczoły-zbieraczki przyniosą do ula nektar podlega on wielu zmianom
chemicznym, by stać się miodem. Miód najczęściej pochodzi z nektaru
wielu różnych kwiatów, które kwitną w okolicach pasieki i wtedy nazywamy
go miodem wielokwiatowym. Jednak w regionach gdzie dominuje roślinność
jednego gatunku można otrzymać tzw. miody odmianowe. Różne gatunki miodu
mają różne kolory, odmienne konsystencje oraz zapach i smak.
Właściwości lecznicze miodu są znane ludzkości od zarania dziejów. Z
uwagi na zawarte w nich substancje lecznicze, cukry proste, kwasy
organiczne i enzymy, miody gatunkowe stosowane są pomocniczo w
określonych schorzeniach.
Mamy lipiec i oczywiście czas na miód lipowy, który jest miodem jasnym jak miód maliny czy koniczynowy.
Miód lipowy płynny ma barwę od zielonkawożółtej do jasno bursztynowej. Po
skrystalizowaniu ma konsystencję drobnoziarnistą, jednocześnie
zmieniając swoją barwę na białożółtą lub złocistożółtą. Wyróżnia się
silnym aromatem przypominającym woń kwiatów lipy. W smaku jest dość
ostry a nawet lekko gorzkawy. Wykazuje działanie napotne,
przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, wykrztuśne i uspokajające. Miód
lipowy stosowany jest w leczeniu ostrych i przewlekłych chorób
przeziębieniowych, angin, zapalenia zatok obocznych nosa, zapalenia
oskrzeli oraz w chorobach dróg moczowych i reumatycznych. Jest zaliczany
do miodów o wysokiej aktywności antybiotycznej.
Miód malinowy barwy złocisty o zapachu malin i kwaśnym
smaku. Zawiera dużo kwasów organicznych i pektyn. Wykazuje działanie
napotne, przeciwgorączkowe i antyseptyczne. Podawany jest również w
niedokrwistości i miażdżycy.
Miód z koniczyny białej kolor ma słomkowy o słodkim smaku; z
czerwonej - łososiowy, lekko kwaśny. Działa uspokajająco,
stosowany jest w wyczerpaniu nerwowym i anemii.
Miód wybrany odwirowany, zrobione miejsce na nowy oby tylko chciało im się pracować. Teraz mamy nadzieje na spadziowy bo ciepło jest i krople wiszą na każdym iglaku ...
Tak więc pszczółki do roboty !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz