Pochodzenie: nektar z kwiatów rzepaku.
Barwa: w stanie płynnym od bezbarwnej do słomkowej, po skrystalizowaniu - biało - lub szarokremowa.
Zapach: słaby, zbliżony do zapachu kwiatu rzepaku.
Smak: słodki, mdły, lekko gorzkawy.
Krystalizacja: ciecz gęsta, krystalizująca szybko, po krystalizacji drobnoziarnista, mazista.
Skład: woda - 16,5 - 19,8%, sacharoza - 0,5 - 1,8%, witaminy B, K, C, olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, sole mineralne. Nektar rzepaku jest najbogatszy w aminokwasy, łatwo przyswajalne przez wątrobę, zwiększając tym samym jej możliwości detoksykacyjne.
Właściwości lecznicze: stosowany w miażdżycy, chorobach wątroby, i dróg żółciowych, stanach zapalnych górnych dróg oddechowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz