piątek, 25 października 2024

Miód

 Miód - słodki, kaloryczny i zdrowy, był zawsze łakomym kąskiem dla człowieka i zwierząt. Pszczoła miodna została udomowiona przed tysiącami lat, a obecnie jest hodowana na całym świecie. Najstarsze ślady bartnictwa w Polsce pochodzą sprzed 2 tysięcy lat. Pierwotnie polegało ono na wybieraniu miodu z barci, czyli wydłubanych pni drzew. Miód nie psuje się mimo przechowywania do w pokojowej temperaturze dzięki występującym w nim bakteriobójczym substancjom. Dawniej wykorzystywano go do opatrywania ran, a dziś wspomaga leczenie przeziębień i uodparnia organizm. W ciemnym, suchym miejscu można przechowywać miód przez wiele lat. Z czasem może zgęstnieć i skrystalizować się, ale nie straci na swojej wartości. W piramidach egipskich znaleziono zasklepione amfory z miodem nadającym się do konsumpcji. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz