Na skalę przemysłową rozpoczęto także wytwarzanie różnego rodzaju ciast. Są one jednak mało rozpowszechnione. Dlatego podajemy kilka receptur na wykonanie we własnym zakresie ciast do podkarmiania pszczół.
Ciasto drożdżowo-cukrowe lub miodowo-cukrowe przygotowujemy z cukru pudru, dobrze zmielonego i najlepiej przesianego. Po wyrobieniu powinno ono być dość twarde, gdyż jego rozlanie się w klateczce może doprowadzić do utraty matki. Ciasto drożdżowo-cukrowe wykonujemy w proporcji 9:1 (cukier:drożdże). Już po, 1-2 godz. przy temp. około 25 stopni C ciasto można wyrobić przez dokładne wymieszanie.
Inny sposób wykonania ciasta drożdżowo-cukrowego pokega na dokładnym wymieszaniu 25 kg cukru pudru z 1,25 kg drożdży piekarniczych i 1,25 l wody. oba rodzaje ciast można sporządzać już na kilka miesięcy przed użyciem. Zamknięte w naczyniu mogą być przechowywane ponad 1 rok.
Pszczelarze stosują także do dokarmiania mieszaninę cukru kryształu z płynnym miodem. Wyrabiana jest ona w proporcji 1 kg miodu na 10 kg cukru kryształu. Zamiast miodu można użyć także 1 l rozczynu - drożdży piekarniczych (300 g) rozpuszczonych w 700 ml wody. Lepiej wyrabiać ten pokarm na 2-3 miesięcy przed podaniem pszczołom. Nie musi być przechowywany w zamkniętym naczyniu. Nie wysycha, można więc zaraz po wyrobieniu napełnić podkarmiaczki.
Jest bardzo wolno wyjadany przez pszczoły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz