Pszczelarstwo oczami kompletnego amatora

Jest to blog o pszczołach ubarwiony fotografiami pszczół i przyrody ...

wtorek, 26 listopada 2024

Nektar

›
 Nie darmo, zapewniający nieśmiertelność pokarm bogów Olimpu, nosił miano nektaru. We wszystkich kulturach świata, od Egiptu po Daleki Wschó...
poniedziałek, 28 października 2024

Krystalizacja

›
 Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Czas krystalizacji jest inny dla różnych miodów i zależy...
piątek, 25 października 2024

Miód

›
 Miód - słodki, kaloryczny i zdrowy, był zawsze łakomym kąskiem dla człowieka i zwierząt. Pszczoła miodna została udomowiona przed tysiącami...
poniedziałek, 14 października 2024

Pożyteczne zbiory

›
 Przeciętny pszczeli rój liczy od pięćdziesięciu do siedemdziesięciu tysięcy osobników i produkuje rocznie około 27 do 45 kg miodu. Pszczela...
piątek, 30 sierpnia 2024

Jak powstaje miód?

›
 Pszczoła zbieraczka zlizuje języczkiem nektar i magazynuje go w wolu wraz ze swoją śliną, która zawiera enzymy rozkładające obecną w nektar...
wtorek, 27 sierpnia 2024

Koniec miodobrania

›
 Ostatnie pożegnanie.  Pszczoły z namaszczeniem oczyszczają słoiki z resztek miodu, a pszczelarz zaciera ręce.
czwartek, 22 sierpnia 2024

Rozlewanie miodu

›
 Miód jest produktem z natury doskonałym, a wszelkie niezbędne zabiegi przetwórcze i konserwujące wykonują przy nim pszczoły. Klarowna złoci...
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer

O mnie

Pszczelarsto oczami kompletnego amatora
Wyświetl mój pełny profil
Obsługiwane przez usługę Blogger.